Ncert solution class 7 science ch-1 question 1 to 12.

Ncert solution class 7 science ch-1 question 1 to 12.

science book
science book 

questions 1 to 5.

Q.1 Why do organisms need to take food?
AnswerThe need for eating animals is due to the following reasons:
 (i) Energy is required to work. 
(ii) for body building.
 (iii) To repair the broken-body of the body.
 (iv) To provide regular energy to the cells.

Q 2: Distinguish between a parasite and a saprotroph..
 Answer
Parasites:
 (i) They get their food from other organisms.
 (ii) Parasites usually live on or above the body of the host.
 Saprotroph:
 (i) Saprotroph beings get their nutrition from the living and rotten organic substances of living organisms. 
(II) Saprotroph bodies live on dead and rotting substances.

Q3.How would you test the presence of starch in leaves?
Answer:
(i) By dropping the iodine billions droplets on the static, we can test the presence of the mand. 
(ii) When iodine comes in contact with bilion mand (starch), a dark blue color comes to nager.

Q4.Give a brief description of the process of synthesis of food in green plants.
Answer:
(i) Patch synthesis in the plant is done by the process of photosynthesis. 
(ii) During the photosynthesis, chlorophyll cells of the husband synthesize carbon dioxide in the presence of sunlight and carbohydrate with water.

Q5.Show with the help of a sketch that the plants are the ultimate source of food.
Answer:
Figure 1.2 is the basic source of plant.

questions 6 to 12.

Q6.Fill in the blanks:
(a) Green plants are called __________ since they synthesise their own food.
(b) The food synthesised by the plants is stored as __________.
(c) In photosynthesis solar energy is captured by the pigment called ___________.
(d) During photosynthesis plants take in ___________and release ___________.
Answer:
(a) Autotrophic
(b) Trunk 
(c) Chlorophyll 
(d) Carbon dioxide

Q7.Name the following:
(i) A parasitic plant with yellow, slender and tubular stem.
(ii) A plant that has both autotrophic and heterotrophic mode of nutrition.
(iii) The pores through which leaves exchange gases.
Answer: 
(i) Cuscuta
(ii) Pitcher plant
(iii) Stomata

Q8.Tick the correct answer:
(a) Amarbel is an example of
(i) autotroph
(ii) parasite
(iii) saprotroph
(iv) host

(b)The plant which traps and feeds on insects is
(i) Cuscuta
(ii) china rose
(iii) pitcher plant
(iv) rose
Answer:
(a) (ii) parasite
(b)(iii) pitcher plant

Q9.Match the items given in Column I with those in Column II:
Column I                 column II

Chlorophyll             Bacteria 
Nitrogen                  Heterotrophs
Amarbel                  pitcher plant
Animals                   leaf
Insects                     parasite
Answer:
1. leaf
2.Bacteria
3.parasite
4.Heterotrophs
5.pitcher plant

Q 10.Mark ‘T’ if the statement is true and ‘F’ if it is false:
Answer:
(i) Carbon dioxide is released during photosynthesis. (F)
(ii) Plants which synthesise their food themselves are called saprotrophs. (F)
(iii) The product of photosynthesis is not a protein. (T)
(iv) Solar energy is converted into chemical energy during photosynthesis. (T)

Q 11.Choose the correct option from the following:
Which part of the plant takes in carbon dioxide from the air for photosynthesis?
(i) Root hair
(ii) Stomata
(iii) Leaf veins
(iv) Sepals
Answer:  Stomata

Q 12: Choose the correct option from the following:
Plants take carbon dioxide from the atmosphere mainly through their:
(i) roots
(ii) stem
(iii) flowers
(iv) leaves
Answer:  Leaves



Oldest